top of page

În România, un om moare la fiecare 4 minute de Covid-19



Lupta României împotriva noului coronavirus îi îngrijorează nu doar pe specialiștii de la noi din țară ci și pe experții de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Numai în ultimele 24 de ore, autoritățile sanitare române au raportat un număr de 10.141 de cazuri noi de persoane infectate cu Covid-19 dintre care, 145 de pacienți s-au reinfectat, fiind testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. În ceea ce privește numărul deceselor înregistrate, acesta a ajuns la 261 (134 bărbați și 127 femei), urcând bilanțul total al pierderilor umane la cifra de 42.042.

Conform datelor oficiale, dintre cele 261 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani, 1 la categoria de vârstă 20-29 ani, 3 la categoria de vârstă 30-39 ani, 7 la categoria de vârstă 40-49 ani, 21 la categoria de vârstă 50-59 ani, 59 la categoria de vârstă 60-69 ani, 99 la categoria de vârstă 70-79 ani și 70 la categoria de vârstă peste 80 ani. Dacă 231 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 21 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 9 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

O altă informație importantă este faptul că din totalul persoanelor decedate în ultimele 24 de ore, 238 erau nevaccinați și 23 vaccinați.

Potrivit datelor înregistrate pe durata întregii săptămâni trecute, România pare să bată record după record în condițiile în care s-au confirmat 2.399 de morți, adică aproximativ 342 pe zi sau un mort la fiecare 4 minute. Am depășit și recordul la infectări și tot în ultima săptămână am trecut pentru prima dată în această pandemie pragul de 100.000 de noi cazuri. Au fost 101.613 noi îmbolnăviri, mai exact.

Toate aceste date, au atras atenția experților de la Organizația Mondială a Sănătății ai cărei reprezentanți au avut astăzi consultări cu responsabilii români pe tema campaniei de vaccinare. Conform estimărilor OMS, dacă s-ar menține actualul ritm de imunizare, am ajunge la un procent de 70% din populație peste aproximativ 3 ani, fapt care îi îngrijorează pe experți, avertizând că este nevoie de urgentarea campaniei de vaccinare. În acest sens, OMS se angajează să colaboreze cu autoritățile române pentru o strategie de comunicare mai bună, în ideea de a-i convinge pe oameni să se vaccineze.

Dacă cei mai mulți dintre românii infectați decid să rămână și să se trateze acasă, la spital ajung cazurile cele mai grave, pentru care medicii se luptă să le câștige viața. În prezent, situația continuă să fie foarte gravă în spitalele din întreaga țară, în timp ce în secțiile ATI nu mai sunt locuri disponibile. Imaginile jurnaliștilor români arată cum la unitățile de primiri urgențe pacienții așteaptă pe hol să se elibereze un loc la terapie intensivă, însă din nefericire, de cele mai multe ori acest loc se eliberează după un deces.

„În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există provocări programatice și operaționale în extinderea vaccinării. Există diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul, județele din nord-est și sud având o acoperire vaccinală mai mică. Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, cu o diferență de aproape 20%. Pentru a defini o strategie de comunicare care să susțină extinderea vaccinării în România, este esențial ca politicile să fie definite printr-o mai bună înțelegere a motivelor din grupele de vârstă ale populației cu absorbție redusă. Ca pași următori, în completarea eforturilor în curs și planificate ale guvernului și ale Ministerului Sănătății din România, OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Controlul al Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație” - se arată într-un comunicat emis de institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

În ciuda faptului că obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane împotriva coronavirus cu prima doză până la finalul acestui an (45% din populație) și să vaccineze 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022, campaniile de imunizare stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale. Absorbția este mai mică decât se aștepta la grupurile prioritare vulnerabile (> 80 de ani).

Etichete:

ความคิดเห็น


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page