top of page

În România, măștile textile nu mai sunt permise în lupta cu Covid-19



În pragul celui de-al 5-lea val al pandemiei de coronavirus cauzat de noua variantă Omicron, depistată acum o lună de zile în Botswana și Africa de Sud, autoritățile sanitare din România au decis să schimbe strategia cu care abordează lupta cu acest inamic invizibil. În timp ce numărul de cazuri a crescut de aproape trei ori într-o singură săptămână, oficialii vorbesc deja despre un număr dublu de îmbolnăviri față de cel precedent când au fost peste 400.000 de îmbolnăviri. În ultimele 24 de ore, aproape 5.000 de persoane au fost testate pozitiv, cu 25% mai mulți decât ieri.

În acest moment, autoritățile se tem că noua variantă Omicron este atât de contagioasă încât ar putea produce un milion de îmbolnăviri. Din acest motiv, oficialii au decis ca masca de protecție să devină din nou obligatorie, inclusiv în aer liber. Mai mult, persoanelor vulnerabile în special, li se recomandă să folosească măști chirurgicale și de tip FFP2.

„Undeva între 800 de mii și un milion de cazuri pentru acest nou val, avem exemplu altor țări, unde acoperire vaccinală era mult mai mare și am văzut sute de mii de cazuri pe zi, Franța, Italia, Statele unite – au un milion de cazuri pe zi. Sugerez astfel să renunțăm la măștile din material textil și să folosim chirurgicale sau de tip FFP2. Este o chestiune de bun simț, intrăm într-o zonă în care punem în discuție niște manopere simple, care nu sunt pentru altceva decât pentru protecția individuală și a comunității”, a transmis Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Întrebat ce ar putea păți cei care nu se conformează și vor purta în continuare acele măști textile sau de plastic, ministrul Sănătății a admis că nu există încă o legislație care să le interzică purtarea acestora însă face apel la bunul simț al oamenilor.

“Nu știu, nu ne-am gândit la ceea ce ar putea pățit cei care... e același lucru ca și când nu porți mască, pentru că, până la urmă, o astfel de recomandare, de utilizare a unei măști care are eficiență față de una care are o eficiență limitată sau, de fapt, nu are eficiență - apropo de tulpina Omicron -, cred că e o chestiune de bun simț, adică cred că intrăm într-o zonă în care, din nou, punem în discuție niște manopere simple, care nu sunt pentru altceva decât pentru protecția individuală și protecția comunității. Ne gândim, discutăm imediat despre sancțiuni, o se gândim dacă e cazul să existe o precizare legată de utilizarea altor tipuri de măști.

Am văzut că declaraţiile mele sau ale altor membri ai guvernului au fost preluate puţin ciudat; masca pe care o port eu, care este similară cu aceasta, este mască medicală cu trei straturi, nu e niciun fel de mască deosebită, ea este recomandată; dar, sigur că cine doreşte poate să utilizeze şi alte tipuri de măşti, cum sunt cele FFP2, o mască cu nivel mai înalt de filtrare. Asta nu înseamnă că cineva impune în vreun fel acest tip de mască; deci, nu există niciun fel de impunere, este vorba doar de trecerea de la măştile textile, care, mai ales, în condiţiile în care această boală se transmite prin intermediul aerosolilor, sunt foarte puţin eficiente sau ineficiente, către uniformizarea utilizării, cu toate că ea cred că e utilizată de, probabil de marea majoritate a cetăţenilor - mă uit aici, în sală, nu ştiu dacă este cineva care are mască textilă, deci este clar că aceste măşti medicinale, care, în momentul de faţă, nu sunt nici scumpe, cred că sunt accesibile, sunt mult mai utile pentru că ele constituie o barieră eficientă în calea transmiterii”, a declarat Alexandru Rafila.

“În stația de autobuz metrou, pe stradă, când circulă pe lângă tine oameni masca trebuie purtată. Este suficient să porți o discuție cu cineva care este infectat și poți să fii și tu infectat de aceasta. Măsura de port al măștii devine obligatorie. Este foarte contagiosă”, a completat Raed Arafat.

Astfel, potrivit noii măsuri, masca de protecție devine obligatore de sâmbătă atât în spațiile deschise cât și cele închise. De altă parte, magazinele, restaurantele și terasele vor funcționa între orele 5 și 22 în localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori. În schimb, vor fi în continuare interzise activitățile din baruri, cluburi și discoteci.

De altă parte, programul angajaților urmează să fie modificat, iar oamenii să fie chemați în ture la serviciu, astfel încât să fie evitate aglomerările de persoane. Companiile și fabricile cu un număr mare de lucrători trebuie să introducă teste Covid săptămânale.

“Este clar că în varianta Omicron vom vorbi de multe infecții, cele mai multe vor fi ușoare și în unele cazuri avem nevoie de evaluare. Vor fi împărțite între formele severe de la camera de gardă și care au într-adevăr necesar de oxigen și intervenția rapidă și variante centrului de evaluare care presupune centre ușoare, dar și de aici vor fi pacienți, vom face computerul tomograf pulmonar”, a precizat medicul Adrian Marinescu.




Etichete:

Comentários


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page