În restul lumii, SUA sunt văzute ca principalul vinovat pentru victoria spectaculoasă a talibanilor
La mai puțin de o săptămână de când președintele american, Joe Biden a anunțat retragerea trupelor militare din Afganistan, talibanii au reușit, după 20 de ani de război, să intre duminică, din toate direcțiile, în capitala Kabul. Pentru a scăpa cu viață, președintele Ashraf Ghania ales să fugă imediat din țară.
„A fost o decizie grea. Ar fi trebuit să stau în fața talibanilor înarmați care voiau să intre în palat sau să părăsesc țara dragă pentru care mi-am dedicat o viață să o protejez? Pentru a evita vărsarea de sânge am considerat că este mai bine să plec. Am ordonat forțelor de securitate să garanteze securitatea tuturor cetățenilor. Este responsabilitatea noastră și ne-o vom asuma în cea mai bună manieră posibil. Oricine se gândește să creeze haos sau să jefuiască va fi tratat cu forță”, a transmis președintele afgan, la câteva ore după ce a părăsit Afganistanul. Din motive de securitate, încă nu se cunoaște noua locație a liderului de la Kabul.
„Fostul preşedinte Ashraf Ghani a difuzat un comunicat pe Facebook de unde s-o afla acum, posibil Tajikistan. Ghani spune că a fost pus în faţa unei alegeri dificile: să le ţină piept talibanilor aflaţi la porţile palatului prezidenţial ori să părăsească ţara. Cu alte cuvinte, a avut de ales între moarte şi fuga”, a explicat Nick Paton Walsh, corespondent CNN.
Între timp, talibanii îndepărtaseră steagul afgan de pe palatul prezidențial, înlocuindu-l cu cel taliban. „Asta e o revoltă populară! Toate provinciile au căzut în mâinile noastre pentru că avem sprijinul populației! Priorităţile noastre sunt securitatea ţării şi formarea unui nou guvern, unul cu largă reprezentativitate. Din noul guvern vor face parte și persoane care nu sunt din rândul talibanilor. Vrem să includem toate comunitățile afgane”, a transmis Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al talibanilor.
Cu 48 de ore înainte ca talibanii să preia controlul în Afganistan, capitala Kabul, o metropolă plină de viață, cu șase milioane de locuitori, s-a transformat într-un oraș șters, în care femeile au dispărut de pe stradă, iar afacerile s-au închis. Doar câteva brutării, magazine alimentare șu restaurante au rămas deschise, astfel încât oamenii să se poată hrăni. De altă parte, nu mai există poliție, în condițiile în care talibanii patrulează pe străzi în mașinile forțelor de ordine. În cursul zilei de astăzi, talibanii au anunțat o amnistie generală pentru toți funcționarii publici, cerându-le să se întoarcă la muncă. „O amnistie generală a fost declarată pentru toți (…), deci ar trebui să vă reluați cu deplină încredere rutina zilnică”, au subliniat talibanii într-un comunicat.
Mulți locuitori se gândesc acum la soluții pentru a fugi din țară, în timp ce persoanele care nu mai au nicio speranță să se ascundă, evaluează forma noilor lor vieți sub stăpânirea talibanilor.
La ambasada Statelor Unite ale Americii, un fum gros a acoperit clădirea, în condițiile în care angajații au fost instruiți să distrugă documentele și dispozitivele electronice.
Înainte de a pune mâna pe Kabul, talibanii revendicaseră capturarea orașului Jalalabad, în estul țării. „Ne-am trezit în această dimineață (n.r. duminică) cu steagurile albe talibane în tot orașul. Sunt în oraș. Au intrat fără luptă”, a declarat Ahmad Wali, un locuitor din Jalalabad. În același timp, și talibanii confirmau capturarea orașului. „Cu câteva momente în urmă, mujahedienii au intrat în Jalalabad, capitala provinciei Nangarhar. Toate zonele sunt acum sub controlul lor”, a precizat Zabihullah Mujahid, unul dintre purtătorii de cuvânt ai acestora.
În restul lumii, Statelor Unite sunt văzute ca principalul vinovat pentru victoria spectaculoasă a talibanilor deoarece, după aproape 20 de ani de război, retragerea trupelor militare a reușit să compromită în numai zece zile imaginea celei mai mari puteri mondiale. Simțindu-se neajutorați, civilii afgani sunt în stare de disperare căutând cu price preț să își salveze viețile din calea talibanilor. Pe aeroportul din Kabul s-a instalat haosul iar imaginile dramatice cu bărbați, femei și copii care încearcă să se agațe de avioanele militare de transport american, pentru a părăsi țara, au făcut înconjurul lumii. Pe rețelele de socializare au apărut filmări înfiorătoare în care doi oameni cad în gol și mor, după ce au încercat să se agațe pe un avion care tocmai decola.
În tot acest haos, forțele americane au tras focuri de avertisment încercând să controleze mulțime pe aeroport, însă în nebunia creată au răsunat și alte tiruri – trase nu se știe de cine – iar martorii spun că mai mulți civili au fost uciși.
Analiștii internaționali cred că de acum, ordinea fanatismului va acoperi Afganistanul și pe locuitorii săi. În timp ce se preconizează că femeile vor urma să fie sclave, experții americani se tem că alte grupări teroriste precum Al Qaida s-ar putea reconstitui, sporind astfel amenințarea teroristă în lume.
Commentaires