top of page

În plină pandemie de Covid-19 și afectate de mai multe scandaluri, se dă startul JO Tokyo 2020


După riscul de a desfășura Campionatul European de fotbal în condiții de plină pandemie, a venit rândul Jocurilor Olimpice să debuteze în Tokyo pentru iubitorii de sport. Prevăzut să se se deruleze în perioada 23 iulie - 8 august, evenimentul care ar fi trebuit să aibă loc anul trecut, este pe de o parte o sursă de bucurie pentru unii și pe de altă, un motiv de îngrijorare pentru specialiștii din domeniul sanitar. Temându-se că noul coronavirus ar putea să se răspândească, cauzând o explozie de noi infectări, experții cer prudență maximă în aceste săptămâni.

În cursul zilei de astăzi, Împăratul Naruhito este așteptat să dea startul Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, după ce, cu o zi în urmă, mult așteptatul eveniment a trebuit să facă față unui scandal. Directorul artistic al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo, Kentaro Kobayashi, a fost demis exact cu o zi înainte de a lansa startul acestui eveniment, după ce au apărut înregistrări cu el de acum 23 de ani, în care fostul comediant făcea glume despre Holocaust. “Am aflat că în cadrul unui moment artistic, în trecut, Kentaro Kobayashi a folosit un limbaj dispreţuitor faţă de un fapt istoric tragic. Astfel, Comitetul de organizare a JO Tokyo 2020 l-a demis pe domnul Kobayashi”, a explicat Seiko Hashimoto, președinte Tokyo 2020.

“Hai să jucăm Holocaust”, a spus Kentaro Kobayashi într-o scenetă umoristică din 1998, imitând un celebru duet gazdă al unui program japonez de televiziune pentru copii. “Prefăcându-şi că îşi imaginează o activitate de bricolaj, în care erau create păpuşi mici de hârtie, Kobayashi i-a spus partenerului său, referindu-se la decupajele realizate drept cele de atunci, când spuneai hai să jucăm Holocaust. Apoi, cei doi au glumit imaginându-şi furia producătorului emisiunii din cauza referirii la Holocaust”, informează Protv.

De altă parte, Kobayashi, o personalitate a divertismentului din Japonia, s-a scuzat, menționând că divertismentul nu ar trebui să-i facă pe oameni să se simtă inconfortabil. “Înţeleg că alegerea mea stupidă a cuvintelor din acel moment a fost greşită şi regret acest lucru”, s-a apărat acesta.

Totuși, în opinia rabinului Abraham Cooper, decan asociat al Simon Wiesenthal Center, “orice persoană, oricât de creativă, nu are dreptul să batjocorească victimele genocidului nazist. Regimul nazist i-a gazat şi pe germanii cu dizabilităţi. Orice asociere a acestei persoane cu Jocurile Olimpice de la Tokyo ar insulta memoria a şase milioane de evrei şi ar fi o batjocură crudă la adresa paralimpicilor”.

Din păcate, acest eveniment care afectează imaginea Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 nu este singular. În urmă cu câteva zile, Keigo Oyamada, compozitorul uneia dintre temele muzicale ale ceremoniei de deschidere a fost demis. În cazul acestuia, au fost descoperite mai multe interviuri acordate în anii 1990 și în cadrul cărora Keigo povestea fără nicio remușcare cum, în tinerețe, și-a persecutat colegii de clasă cu dizabilități. În luna martie, un alt director artistic al ceremoniilor de deschidere şi de închidere a Jocurilor Olimpice, Hiroshi Sasaki, a demisionat, de asemenea, pentru că a susținut despre comediana şi vedeta în social media, Naomi Watanabe, că ar putea apărea ca un porc olimpic (n.r. - olympig, în engleză). În februarie, preşedintele Tokyo-2020, fostul prim-ministru japonez Yoshiro Mori, a fost, de asemenea, obligat să renunţe la funcţie, după observaţii sexiste care au provocat furie la nivel mondial. “Femeile vorbesc prea mult şi întâlnirile cu numeroasele femei din conducerea consiliului de administraţie ar dura mult timp”, a declarat acesta la începutul anului.

Toate aceste scandaluri au afectat foarte mult imaginea Jocurilor Olimpice, în timp ce o mare parte a populației japoneze și-ar dori ca acest eveniment să fi fost anulat în contextul în care mulțimea de oameni așteptată în Japonia, ar putea înrăutăți criza sanitară din țară. Până în prezent, doar 20% dintre japonezi s-au vaccinat împotriva noului coronavirus. De altă parte, pentru a preveni o astfel de predicție, autoritățile au decis ca evenimentul sportiv să aibă loc fără spectatori străini și cu foarte puțini niponi pe arenele sportive. “Sunt atât de trist din cauza acestei situații. Speram să sărbătorim și să dansăm împreună cu oamenii din întreaga lume. Este atât de trist”, a mărturisit un japonez.

În cursul zilei de ieri, la Tokyo a ajuns și Prima Doamnă a Statelor Unite. Soția celui mai puternic om de pe pământ face parte din grupul restrâns de demnitari și invitați străini care vor asista la ceremonia de deschidere oficiată în cele din urmă de împăratul Japoniei. “Organizarea Jocurilor şi luarea în acelaşi timp a tuturor măsurilor posibile împotriva Covid-19 este departe de a fi o sarcină uşoară. Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 au loc în ciuda confruntării cu această pandemie. De asemenea, sunt necesare măsuri speciale şi pentru valul de căldură din timpul acestei veri”, a transmis Împăratul Naruhito.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page