top of page

În Marea Britanie numărul spitalizărilor a scăzut



Denumite după alfabetul grecesc, tulpinile britanice (varianta Alfa) și cea indiană (varianta Delta) fac în prezent, obiectivul a numeroase studii și investigații susținute de experți din întreaga lume. În timp ce virusul original a devenit din ce în ce mai puțin amenințător, specialiștii se concentrează pe înțelegerea cât mai profundă a variantelor de Covid-19 pentru a se putea pregăti cât mai bine în lupta cu acestea. Astfel, cel mai recent studiu efectuat în Marea Britanie arată faptul că varianta Delta, de altfel, dominantă în prezent în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, este cu 60% mai contagioasă decât varianta Alfa, descoperită inițial în Kent, un oraș englezesc.

Înainte ca acest rezultat să fie publicat, Ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock menționase că rata de transmisibilitate a variantei Delta este cu 40% mai mare în comparație cu Alfa. Realizat de către autoritățile sanitare britanice (Public Health England), studiul a scos la iveală faptul că 42.323 de cazuri (faţă de 29.892 în urmă cu o săptămână) ale acestei variante, identificată pentru prima dată în luna aprilie în India, au fost depistate în Regatul Unit, unde este prezentă la peste 90% dintre cazurile noi de infectare. Totuși, conform Public Health England, faptul că această creștere nu este însoțită, în aceleași proporții, de o înmulțire a cazurilor de spitalizare, este un lucru încurajator. În prezent, doar o mie de pacienți infectați cu noul coronavirus sunt internați în spitalele britanice.

″Datele indică faptul că programul de vaccinare continuă să atenueze impactul acestei variante asupra populaţiilor cu un număr mare de persoane care au primit două doze de vaccin’’, a subliniat instituţia citată în timp ce Jenny Harries, care ocupă funcţia de director executiv al Agenţiei britanică pentru Securitate Sanitară, a admis că ″cea mai bună apărare a noastră⁣, vaccinarea, reduce riscul bolilor grave, însă nu le elimină’’. Dobândind nefasta titulatură de cea mai afectată țară europeană în ceea ce privește numărul deceselor asociate cu noul coronavirus (aproape 128.000), Marea Britanie a lansat o campanie de vaccinare în masă, care a permis administrarea a două doze la peste 77% dintre persoanele adulte în şase luni.

Rezultatele pozitive înregistrate în urma acestor eforturi considerabile a determinat Guvernul de la Londra, să ridice treptat restricțiile antiepidemice impuse în cadrul unui îndelung lockdown hibernal. Cu toate că toate etapele stabilite de oficiali în ceea ce privește revenirea la normalitate, au fost îndeplinite conform așteptărilor, eliminarea ultimelor restricţii, prevăzută pentru 21 iunie, este ameninţată de creşterea recentă a numărului de contagieri, cu 6.000 sau chiar 7.000 de cazuri noi pe zi. Potrivit cotidianului The Times, guvernul lui Boris Johnson ar lua în calcul în prezent reportarea acestei date cu patru săptămâni. Anunţarea acestei decizii este aşteptată luni.

Între timp, Germania a lansat deja certificatul digital de vaccinare (denumit și CovPass), care le permite deținătorilor să acceseze ușor muzeele sau restaurantele. Distribuit prin intermediul centrelor de vaccinare al cabinetelor medicale și în farmacii, certificatul este destinat celor care s-au vaccinat complet împotriva noului coronavirus (cu ambele doze) și va conține un cod QR. “Scopul e să poată fi util în Helsinki, Amsterdam sau Mallorca”, a declarat ministrul german al Sănătăţii, amintind că acesta poate fi descărcat într-o aplicație pe telefon.

La jumătatea săptămânii trecute, aproape 1,3 milioane de germani au fost vaccinaţi, fiind astfel al doilea cel mai mare număr de seruri administrate într-o singură zi, de când Germania a început campania de vaccinare, la finele anului trecut. La numai o zi diferență, și statele membre ale Uniunii Europene au convenit să își coordoneze măsurile menite să faciliteze călătoriile în interiorul UE vara aceasta odată cu aplicarea certificatului Covid-19. Astfel, de la 1 iulie o persoană deţinătoare a certificatului sanitar digital european pentru coronavirus, care atestă vaccinarea împotriva acestei boli, obţinerea unui test negativ sau imunizarea după o infectare, va putea călători în interiorul UE fără a fi supusă unor restricţii precum carantina ori testarea suplimentară. Totuși, decizia de vineri, a statelor UE, prevede posibilitatea de a reintroduce restricţii în cazul răspândirii unor variante ale coronavirusului și rezervă dreptul țărilor membre să stabilească excepţii, mai ales în cazul ameninţării noilor variante mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2.

″Atunci când situaţia epidemiologică într-o regiune a unui stat membru sau într-un stat membru se deteriorează rapid, mai ales că urmare a prevalenţei ridicate a variantelor (...), statele membre pot declanşa o frână de urgenţă⁣. În acest caz, ⁣în mod excepţional şi temporar⁣, teste de depistare sau măsuri de carantină pot fi impuse în ţara de destinaţie, inclusiv titularilor de certificate Covid-19”, prevede textul aprobat de comun acord. Tot vineri, statele membre au mai convenit să armonizeze durata de valabilitate a testelor PCR, respectiv să fie efectuate nu mai târziu de 72 de ore înaintea sosirii la destinaţie, precum şi a celor antigen, care trebuie să fie efectuate cu maximum 48 de ore înainte de sosire. În timp ce copiii cu vârste sub 12 ani vor fi scutiţi de testare, minorii care călătoresc împreună cu părinţii sau cu un însoţitor nu vor fi supuşi carantinei dacă adultul care-i însoţeşte nu este nici el supus carantinei.

O altă decizie importantă dezbătută și aprobată la sfârșitul săptămânii trecute face referire la criteriile pentru clasificarea zonelor de risc epidemiologic pe baza cărora pot fi reinstituite restricţii la graniţe. Astfel, vor fi considerate ″verzi″ ⁣ regiunile cu mai puţin de 25 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile şi cu o rată de pozitivare a testelor sub 4%. ″Dacă rata pozitivării testelor scade sub 1%, poate creşte pragul numărului de cazuri la 100.000 de locuitori. Pentru persoanele venite dintr-o zonă verde ⁣ nu ar trebui să existe nicio restricţie, pentru cele venite dintr-una ⁣portocalie⁣, un posibil test, iar pentru cele venite dintr-o zonă roşie⁣, o posibilă carantină, cu descurajarea călătoriilor neesenţiale în zonele marcate cu ⁣roşu închis⁣, adică cele care înregistrează peste 500 de noi cazuri de Covid-19 la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni″, informează Protv.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page