top of page

În arhipelagul Seychelles, din cazurile active de coronavirus, 33% au fost vaccinate cu ambele doze



Pandemia de coronavirus continuă să facă victime chiar și în contextul în care aproape întreaga planetă are acces la unul dintre vaccinurile împotriva Covid-19. Din păcate, răspândirea accelerată a tulpinilor de coronavirus și relaxarea măsurilor de restricție impuse de guvernele lumii pe o perioadă de luni de zile, au făcut ca amenințarea pandemiei să continue chiar și la jumătatea lunii mai, după șase luni de când prima persoană din lume s-a vaccinat împotriva noului coronavirus.

În timp ce India a devenit noul epicentru mondial al pandemiei, autoritățile sanitare din Thailanda au confirmat în cursul zilei de astăzi mai multe cazuri de Covid-19 decât au fost înregistrate pe tot parcursul anului 2020. Peste 70% din cazurile de infecție raportate astăzi (și anume, aproximativ 6.800) au provenit din închisori. În total, bilanțul cazurilor de contaminare înregistrate în Thailanda de la începutul pandemiei și până în prezent, a ajuns al 111.082, iar trei sferturi dintre ele (adică 82.219) au fost înregistrate de la începutul lunii aprilie, când această țară s-a confruntat cu un nou val de infecții.

Tot luni, în Thailanda au fost raportate și 25 de decese, crescând numărul total al morților provocate de Covid-19 la 614.

Pe parcursul anului 2020, Thailanda a raportat 7.100 de cazuri de coronavirus și 63 de decese, devenind astfel un exemplu de menținere a pandemiei sub control. “Aproape 1.843 de cazuri din totalul de luni au fost înregistrat în capitala Bangkok, iar situația nu pare să se amelioreze. Jumătate din cele 50 de districte ale capitalei prezintă rate ridicate ale infecției”, a declarat Taweesilp Visanuyotin, purtător de cuvânt al centrului guvernamental pentru administrarea situației Covid-19. Dacă în ultimele două săptămâni, localurile au avut voie să facă doar livrări, în ciuda creșterii cazurilor de infecție, autoritățile au decis ca restaurantele din Bangkok și provinciile vecine să își mențină activitatea deschisă la interior până la ora 21:00, cu o capacitate de 25%.

De altă parte, și Seychelles, una dintre ţările cu cea mai mare rată de vaccinare din lume, se confruntă cu creşteri ale numărului cazurilor de Covid-19. În timp ce alte țări ale lumii se luptă pentru a face rost de suficiente doze de vaccin, insula Seychelles se află în în poziţia de invidiat de a fi imunizat deja pe deplin mai mult de 61,4% din populaţie. Din păcate, acest lucru nu a fost suficient pentru a opri răspândirea Covid. Luna trecută, numărul cazurilor a crescut în arhipelagul din Oceanul Indian, determinând autorităţile să impună restricţii în ţara cu 98.000 de locuitori. Săptămâna trecută (joi), autoritățile au înregistrat un record de peste 2.700 de cazuri de infecție. Mai grav este că, 33% din cazurile active au fost vaccinate cu ambele doze.

“Seychelles folosește vaccinurile Sinopharm și Covishield, fabricate în China și serul produs de AstraZeneca, fabricat în India. Dintre toate persoanele complet vaccinate, 57% au primit serul Sinopharm, care a fost administrat acelor vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, în timp ce 43% au primit vaccinul Covishield, care a fost administrat persoanelor de peste 60 de ani”, a precizat Ministerul Sănătății. Din păcate, faptul că Seychelles, cu o acoperire atât de mare de vaccinare, se confruntă cu un focar ridică problema dacă ţările pot scăpa de pandemie prin vaccinare. De altă parte, în opinia oficialilor locali, această situație nu înseamnă că vaccinurile nu au efect. Totuși, acesta este un semn că ţările care au rată de vaccinare foarte ridicată nu trebuie să lase garda jos.

Încrezătoare în cifrele înregistrate în lupta împotriva noului coronavirus, autoritățile din Seychellesau au renunțat luna trecută la restricțiile pentru majoritatea turiștilor. Practic, cu puţine cazuri şi o campanie de vaccinare în masă în desfăşurare, ţara dependentă de turism şi-a redeschis graniţele aproape tuturor călătorilor internaţionali, însemnând că orice persoană cu un test negativ poate intra pe teritoriu fără a rămâne în carantină. Cu toate că acest pas a fost crucial pentru țara unde turismul generează în mod direct sau indirect aproximativ 72% din PIB şi angajează mai mult de 30% din populaţie, în acel moment, Seychelles a raportat 3.800 de cazuri şi 16 decese.

“De atunci, numărul total al cazurilor s-a dublat, ajungând la 9.184 şi 32 de decese”, potrivit Ministerului Sănătăţii. “Nu este clar ce a dus la răspândire. Virusul fusese probabil în ţară tot timpul şi s-a răspândit pe măsură ce populaţia s-a relaxat. Urmărirea şi testarea contactelor au ajutat, de asemenea, autorităţile să descopere mai multe cazuri”, a completat Sylvestre Radegonde, ministrul Afacerilor Externe şi Turismului.

Pentru mulți însă, faptul că persoanele vaccinate se îmbolnăvesc de Covid, înseamnă că vaccinurile nu au efect. În acest sens, autorităţile, experţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) subliniază că experienţa Seychelles se înscrie în previziuni.

“Chiar dacă ambele vaccinuri au fost aprobate de OMS, niciunul nu oferă protecţie 100% împotriva Covid-19 - AstraZeneca - 76% eficienţă în cazurile simptomatice şi 100% protecţie în cazurile severe care necesită spitalizare, în timp ce Sinopharm - 79% în ambele situaţii, potrivit datelor culese din mai multe ţări în faza a treia a testării”, informează Protv.

În opinia Dr Richard Mihigo, coordonatorul programului de prevenire a bolilor prin vaccin de la OMS Africa, “datele din Seychelles arată că vaccinul anti-Covid este eficient în prevenirea cazurilor grave de îmbolnăvire, a spitalizării şi a decesului. Până când nu vom fi toţi protejaţi, virusul va continua să se răspândească”, a spus el, adăugând că experţii OMS continuă să analizeze situaţia din această ţară.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page